Mavrud


mavrud-klas

 Synonymer

Mavrud är också känd under namnet Kachivela. Namnet Mavrud härstammar från den grekiska ordet ”mavro” (svart). Detta kanske pga druvskalets färg som är blå-svart.

Blad

Mavrud druvan har stora, ovala, djupt handflikiga (fem flikar) och mossiga blad. Bladets lamina har nätliknande yta. De övre flikarna är vanligtvis djupa och stängda, de nedre flikarna är vanligtvis mindre och mer öppna. Flikarna är stora, trekantiga med smal bas. Bladnerverna vid bladskaftet är vinröda. Bladskaftet är långt, ljusgrönt och lätt mossigt. På hösten blir bladen rödfärgade.

Druvklasen

Druvklasen är stor, koniskt formad, halv kompakt. Skaftet är medellångt, träigt och senigt. Själva druvan av den typiska Mavruden (klon 2 räknas som den mest typiska för sorten) är liten, sfärisk, mörkt blå, nästan svart, med rikligt med vax på ytan. Druvskalet är tjockt och senigt. Köttet är saftigt med sött och frisk smak.

Karaktär

Madrud mognar sent, nästan i mitten på oktober, men tål inte frost. Därför anser man att Mavrud trivs bäst i djup, färsk alluvial jordmån i varma mikroregioner i landet där det inte finns någon risk för mycket låga vintertemperaturer. För att nå full fenolisk mognad behöver Mavrud –druvan en lång, torr och varm höst. Emellertid är den relativt resistent mot både gråmögel och vanlig mjöldagg (oidium). Sorten är högavkastande och man brukar kontrollera skörden för att uppnå bättre kvalitet på druvorna.

Mavrud är en av de mest uppskattade lokala druvsorterna i Bulgarien. Druvans sockerhalt varierar mellan 17 – 23° beroende på mognadsgrad vid titrerbar surhet 6,1 – 10,7  g/cub.dm.

Vin

Mavrudvinet har hög färgintensitet, är ofta fylligt och har relativt höga tanniner och syror. Näsan är ganska karaktäristisk med mogna björnbär, mullbär, solmogna plommon och ibland finns det en svag doft av mörkröda blommor. Vinet utvecklas bra i kontakt med ek och ofta låter man det ligga och mogna på fat.

Betydelse

Det anses att Mavrud är en mycket gammal lokal bulgarisk vinsort som växer bara i trakterna av Bulgarien. Egentligen kan man säga att det snarare är en regional sort som även påträffas i Grekland och mycket möjligt även i Makedonien. I Bulgarien odlar man Mavrud främst i Trakien dalen (mest runt Plovdiv och Asenovrad). Mavrudvinet är mycket populärt bland den lokala bulgariska befolkningen. Både rena mavrudviner och mavrudblandningar förekommer.

Som många andra gamla druvsorter har Mavrud många kloner, men de två mest utbredda är klon 1 och klon 2. Dessa två kloner har olika teknologiska egenskaper och mognar med ca 10 dagar skillnad. Klon 2 är den mest utbredda och den mer uppskattade. Den ger fylliga, tanninrika, kraftiga viner med hög färgintensitet och medium syra. Klon 1, som oftast har större klasar, mindre kompakta och med större druvor, ger viner som är lättare, med lägre färgintensitet, medelfylliga och inte lika kraftiga och lagringsdugliga. 

Mavrud i vår sortiment

Vill du prova ett vin på 100% Mavrud så kan vi rekommendera Merul Mavrud Reserve 2011. Vi har även Mavrud cuveé – Erelia 2012.

Legeder & myter

Så som jag nämnt tidigare har Mavrud funnits i Bulgarien i flera tusen år och legenderna kring druvan har blivit många. En av de mest kända är följande.

I början på 9:e århundraden utfärdade den dåvarande bulgariske härskaren Khan Krum de första landslagarna. Dessa lagar förbjöd bland annat konsumption av alkohol och därmed inledes röjning av många vinstockar. Det var en tid av oändliga strider och Bulgarien blev mycket kraftfullt under Khan Krums tid. Khan Krums armé var oslagbara och det var en ung man som utmärkte sig speciellt i striderna. Efter en ännu lyckad strid bestämde sig Khan Krum att besöka den unge mannens familj för att visa sin respekt och tacksamhet. Han blev bemött av grabbens mamma och han frågade hur hon lyckades uppfostra  en sådan modig och stark son. Då svarade hon ”Ers majestät, jag måste nu erkänna att jag har behållit en vinstock i bakgården, trots era order. Vinrankan har gett oss vin och min son har vuxit upp med bröd och vin från denna vinranka.”

Khan Krum tillätt då henne behålla vinstockarna och han namngav dessa efter hennes son, dvs Mavrud.