Breda Melnik


Synonymer

Melnik

Blad

Det är bladen som har gett namnet till denna druvsort. De är stora, breda med mossig yta, ljusgröna med ljusa bladnerver.

Druvklasen

Druvklasen är medelstor till stor, har en cylinder-konisk form och är halv kompakt. Skaftet är långt och medeltjock. Druvorna är mörkröda, medelstora och runda.

Karaktär

Druvsorten har inga speciella preferenser vad gäller jordmån, men behöver total ackumulerad värme per år över 4000 °C för uppnå full mognad. Melnik mognar sent och tål inte frost. Skörden startar vanligtvis i början på oktober men ibland även senare. För att sorten ska uppnå bra kvalitet och full mognad krävs det hög total värme under vegetationsperioden, varm sommar, lång och varm höst samt relativt mjuk vinter. Melnik är inte särskilt resistent mot gråröta.

Vid bra mognad kan druvan uppnå sockerhalt mellan 20- 24 ° och titrerbar surhet 6-8 g/cub.dm. Generellt är det ganska svårt att uppnå full mognad därför är dess tidiga korsning Melnik 55 mer utbredd bland många vinodlare.

Vin

Melnik vinet har ganska specifika karaktäristiska. Näsan präglas vanligtvis av aromer av jordgubb, vita körsbär och körsbärskärnor. Ytterligare kan man känna dot av soltorkade tomater, tobak, torkad mynta eller svartpeppar beroende på druvans mognad när den skördades, terroiren samt vinifikationsmetoderna.

Det typiska Melnik vinet har medelintensiv rubinröd färg, är medelfyllig mede medelnivå av tanniner och syra.

Melnik dricks både som varietalvin och inte sällan i blandningar.

Betydelse

Melnik är en lokal, endemisk sort som växer bara i syd-västra Bulgarien. Melnik är välkänd och uppskattad druvsort bland den lokala befolkningen i Bulgarien.