South Sakar Selection 2013

Rött vin fruktigt och smakrikt

Karaktär

Det här vinet är en blandning av Merlot och Syrah, två druvor som vanligtvis inte används tillsammans i traditionella franska viner. Thrakiadalens terroir har dock visat sig vara mycket gynsam för denna druvblandning och det finns några bulgariska producenter som gör intressanta, personliga och smakrika viner på just blandningen Merlot & Syrah. Bratanov Winery, som gör South Sakar Selection 2013 är just en av dessa producenter.

Vinet har intensiv, rubinröd färg. Näsan är medelintensiv och behaglig och visar mogna torkade körsbär och plommon. Efter det kommer sekundära dofter av salvia, läder och förnimmelse av blött mossa.

Vinet är torrt och fylligt, med rik smak av mogna mörka körsbär och plommon, lakrits och de sekundära dofterna från näsan glider vidare in i smaken. Syran är medel och tanninerna är runda och mjuka men på plats och ger en bra struktur till vinet. Eftersmaken är fruktdriven och man känner sötman av den solmogna frukten.
Se specifikationerna nedan för mer detaljerad information.

 

Kombination med mat

Ett gott rött till smakrika kötträtter på lamm eller nöt. Servera gärna vid ca 16 C.

Beställning

Vinet beställs via privatimport. Pris per flaska 149 kr vid beställning av minimum 3 flaskor.

Privatimport, så funkar det. 

Om producenten

Bratanov winery collage

Bratanov Winery är en småskalig, familjedriven vinproducent med gamla familjetraditioner inom vinproduktion. Familjen förlorade sina vingårdar under kommunisttiden i Bulgarien, men efter 1990-talet fick de tillbaka en del av sina vingårdar. År 2005 de började med några ha och fortsatte plantera nya rankor fram till 2008.  Idag har familjen 24 ha vingård där de odlar internationella vindruvssorter som Merlot, Syrah, Cabernet Franc och Chardonnay som har alltid odlats i dessa trakter. Av de lokala sorterna odlas det Rubin (blå druva) och Tamianka (grön druva). Hela familjen är mycket nära vingården och alla är involverade i alla delar av produktionen. Bratanov Winery drivs av riktiga eldsjälar som jobbar miljömedvetet, med enorm entusiasm och kärlek. De jobbar miljömedvetet och jordnära. Vinerna görs med minimalt teknologiskt ingripande och syftet är att behålla det genuina uttrycket i vinet som ska bära sitt terroir.

Vingården ligger vid foten av Sakar-berget, vilket är en av de snabbast växande vinregionerna i Bulgarien med mycket intressant terroir. Områden är en av de soligaste och torraste i Bulgarien med utmärkta förhållanden för naturnära odling. En stor del av marken där har inte varit exploaterat i flera decennier och i stort är marken fri av kemikalier. Dessutom ligger området lång ifrån industriområden, skyddat av bergkedjorna runt omkring vilket gör området till ett naturligt ekologiskt rent område.

Specifikationer:

Artikelnr NA, privatimpport
Årgång 2013
Producent Bratanov
Ursprung Thrakiadalen, PGI, Bulgarien
Förslutning Naturkork
Alkoholhalt 14,5 % vol
Restsocker 4 g/l
Total syra 6,67 g/l
Druvsammansättning Merlot 50% och Syrah 50%
Innehåller sulfiter Ja
Vinifikation Jäsning på ståltank. Syrah har lagrats i 500 liters fat i 24 månader
Lagring Gott att dricka nu, kan lagras
Flaskstorlek 750 ml
<< gå tillbaka till huvudkategorier