Eolis Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc 2012

Rött vin som är stramt & nyanserat

Karaktär

Purpurröd, medelintensiv färg i glaset. Näsan har medel intensitet, visar att vinet är under utveckling har mörka bär & frukt, kryddor, ek, känsla av multna löv. Vinet är torrt, med stram och tydlig struktur och frisk syra. Kroppen är medelfyllig, elegant med runda tanniner. De mogna mörka frukten och bären känns i smaken och skvallrar om bra fenolisk druvmognad. Fatet är välintegrerat och bidrar till mer komplexa smaker åt det rökiga hållet. Trevlig eftersmak med både frukt och kryddighet.

Se specifikationerna nedan för mer information.

Kombination med mat

En utmärkt matvin som kan serveras till chark, nöt, lamm, vilt, hårda ostar.

Serveringstemperatur 16 – 18 C.

Beställing

Systembolaget: 200 kr

Om producenten

Eolis Estate

Eolis på den bulgariska vinkartan

Eolis på den bulgariska vinkartan

Eolis är en småskalig vinproducent i Thrakiadalen som lade sina första planteringar i början på 2000-talet.  Vingården ligger vid byn Malko Gradishte, som ligger vid foten av den östra delen av Rhodopi-berget – en del av den växande Thrakien dalen.

Eolis vingårdar överstiger inte 3 ha och drivs av en familj som bor i Schweiz, där de säljer mestadels av sina viner och de pendlar mellan Bulgarien och Schweitz. Eolis viner är en produkt av bulgariska och schweiziska vintraditioner, vilket vi tycker är extra spännande. Därmed är vi glada att representera denna producent på den svenska marknaden.

Vingårdens terroir präglas av tempererat kontinentalt klimat med Medelhavsinfluenser. Områden är en av de soligaste i Bulgarien. De varma dagarna varvas med svala nätter pga de svalkande vindarna som kommer från Rhodopi-berget. Detta gör att druvan kan uppnå bra fenolisk mognad utan att förlora fräschören. Den lera baserade jordmånen bidrar till produktionen av rika och komplexa viner.

Det är just harmonin av elementen vind  (Eole) och sol (Solis), typiska för platsen, som har gett upphov till namnet och symbolen för Eolis.

Här kan du läsa om vad har andra sagt om några av Eolis viner. 

Specifikationer:

Artikelnr 78089
Årgång 2012
Producent Eolis
Ursprung Bulgarien, Thrakiadalen, PGI
Förslutning Naturkork
Alkoholhalt 14,5 % vol
Restsocker 3,8 g/l
Total syra 5,2 g/l
Druvsammansättning Merlot 34%, Cabernet Sauvignon 33%, Cabernet Franc 33%
Innehåller sulfiter Ja
Vinifikation Druvorna plockas för hand och den första selekteringen sker på fältet. Vinet har lagrats i 20 månader på 400 l fat, fransk ek
Lagring Gott att dricka nu, kan lagars minst 10 år
Flaskstorlek 750
<< gå tillbaka till huvudkategorier