Cherno 2013

Rött ekologiskt vin – kryddigt och mustigt

Karaktär

Färgen är klar, rubinröd och ganska djup

Näsan är fruktdriven men inte så intensiv, mycket björnbär, blåbär och plommon. Detta är kombinerat med toner av mörk choklad, läder, pepprighet och kryddor, bra integrerat ek. Vinet är torrt, fylligt, med relativt intensiv smak, medel syra och tanniner som har börjat bli mogna och runda. Kryddigheten och frukten har bra utryck i både smaken och eftersmaken.

Se specifikationerna nedan för mer detaljerad information.

Kombination med mat

Matvin som passar bra till mer smakrika kötträtter med rött rött eller vegetariska rätter med mer kryddor och smak.

Beställning

Beställning via privatimport. Beställs i kolli av 3 flaskor. Pris 159 kr.

Kontakta mig på info@zemela.se för mer information.

Om producenten

Vinkarta vinregioner västra thrakienneragora_winery_01neragora_logo



Neragora
är en producent som har bedrivit ekologisk odling sen början, år 2002. Neragora ägs av en italiensk familj som köpte mark i Bulgarien efter privatiseringen i början på  2000-talet. Vingården finns i Chernogorovo, Thrakiadalen. Namnet Chernogorovo betyder ”Svart skog”. Kullarna som omringar Chernogorovo kallas för Guldkullarna och har varit kända för vinondling i urminnestid. En orörd mark full av vitalitet; varje år återvänder hundratals storkar dit för att bygga sina bon. Guldkullarna som omger Chernogorovo skapar en unik mikroklimat som är mycket gynsam för ekologisk odling av vinstockar.

Neragora använder bara ägna druvor för sina viner. Planteringarna är ca 80 ha och planteringsdensiteten är 4500 vinrankor/ha. Den årliga skörden per ha är ca 2000 hl/ha. Detta är mindre än vanligt p g a att det är ekologisk odling. För vinmakningen används bara fransk ek.

Blåa druvsorter som odlas: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Mavrud

Gröna druvor som odlas: Chardonnay, Muskat Ottonel


	

Specifikationer:

Artikelnr NA, privatimpport
Årgång 2013
Producent Neragora
Ursprung Bulgarien, Thrakiadalen, PGI
Förslutning Naturkork
Alkoholhalt 14 % vol
Restsocker 3,4 g/l
Total syra 5,9 g/l
Druvsammansättning Cabernet Sauvignon 60%, Mavrud 40%
Innehåller sulfiter Ja (minimal nivå)
Vinifikation Druvorna plockas för hand, vinrankorna selekteras noga, max tillåten produktion per vinranka är ca 1000 g druvor, jäsning på ståltank, 14 mån lagring i barriquer, 6 mån lagring på flaska
Lagring Gott att dricka nu, kan lagars minst 10 år
Flaskstorlek 750 ml
<< gå tillbaka till huvudkategorier