Bergulé Melnik & Pinot Noir 2013

Rött vin fruktigt och smakrikt

Karaktär

Färgen är röd med medel intensitet.

Näsan öppnas upp mycket fint efter dekantering. Den har mogna bär åt det röda hållet blandade med känsla av grönska och kälkighet, förnimmelse av mosade tomatblad, lite stallighet och lätt och välintegrerad fatkänsla. Smaken är fruktdriven initialt och de röda bären gör sig tydligt påminda. Vinet är medelfylligt, med bra tanninstruktur och bra balans mellan syra och mogen frukt och bra längd i eftersmaken.

Se specifikationerna nedan för mer detaljerad information.

Kombination med mat

Ett gott rött till lamm eller medelhavstyp av köttbulle med smakrika kryddor. Servera gärna vid ca 16 C.

Beställning

Systembolagets beställningssortiment: 170 kr

Artikelnummer: 70495

Om producenten

vinkarta 1260x890 _villamelnik

VillaMelnik_02_mall size

villamelnik_main

 

 

 

 

 

 

 

Som de flesta småskaliga vingårdarna i Bulgarien startade denna  vingård sin verksamhet i början på 2000-talet, men först efter 2013 finns vingården och vinanläggningen i dess nuvarande form.

Villa Melnik är uppkallad efter den kända lilla byn som ligger i närheten, nämligen Melnik, som är även namnet på den mest kända lokala druvan från det här området – Breda Melnik (Broadleaved Melnik). Vingården ägs av en väldigt driven och passionerad familj som ursprungligen kommer från Melnik trakten och som har besämt sig att återuppliva Melnik’s goda namn och rykte. och har idag egna planteringar på 30 ha som ligger på ca 440 m.ö.h. Genomsnittsåldern på vinrankorna är ca 11 år. Planteringsdensiteten per ha är ca 4000 vinrankor, vilket är ganska vanligt för Bulgarien. I genomsnitt brukar man skörda 35-40 hl/ha.

Villa Melnik är mest känd för sina viner på den lokala blåa druvan Breda Melnik. Breda Melnik är en svårodlad vindruvsort och det är väldigt få producenter i Bulgarien som tar sig an denna sort. Villa Melnik satsar främst på blandningar med Melnik och andra internationella druvsorter. Av de blåa internationella druvsorterna odlar de främst Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Pinot Noir, samt den lokala druvsorten Mavrud. Av de gröna internationella druvsorterna erbjuder de viner gjorda på Chardonnay, Viognier, Sauvignon Blanc.

Villa Melnik är även öppen för vintourism så passa på och besöka vingården om i Bulgarien. Familjen Zikatanov, som driver Villa Melnik,  är väldigt tillmötesgående, hjälpsamma och de älskar att berätta om vingården och visa runt. Jag är stolt om att kunna erbjuda några av deras viner på den svenska markanden.

 

 

 

Specifikationer:

Artikelnr 70495
Årgång 2013
Producent Villa Melnik
Ursprung Strumadalen, PGI, Bulgarien
Förslutning Naturkork
Alkoholhalt 14 % vol
Restsocker 2,9 g/l
Total syra 4,3 g/l
Druvsammansättning Breda Melnik 52%, Pinot Noir 48%
Innehåller sulfiter Ja
Vinifikation Druvorna plockas för hand och den första selekteringen sker på fältet. Alkoholjäsningen sker i ståltank och efter det ligger och mognar i använda barriquer i 12 månader, fransk och bulgarisk ek. Vinet lagras därefter 12 mån på flaska innan man släpper den på markanden.
Lagring Gott att dricka nu, kan lagras 5-7 år
Flaskstorlek 750 ml
<< gå tillbaka till huvudkategorier